Roboter som tar over verden?

Generelt sett har mennesker vært positive til teknologisk utvikling gjennom årene. Selvfølgelig har vi sett motstand, og det finnes selv den dag i dag – tross alle godene vi har sett av teknologien. Kanskje er dog denne motstanden bra, fordi den fort kan føre til at de som bringer frem innovasjonene innen teknologi faktisk blir tvunget til å endre noe på tjenestene eller produktet sitt. En bekymring som har dukket opp angående roboter, og da gjerne mer knyttet mot kunstig intelligens, er ideene om at disse skal ta over verden og utslette menneskeheten. Dette høres kanskje ut som en helt sprø idé for de fleste. Før i tiden brakte filmskapere derimot denne idéen inn i filmverdenen, og det er nok nettopp derfor det bare virker som fantasi for folk flest i dag. Men hva sier egentlig ekspertene?

Elon Musks advarsel

Det er nemlig ikke bare filmskaperne som forutser “slemme” roboter lenger. Faktisk har store personligheter i vårt samfunn uttalt seg om hvordan roboter fullt mulig kan ta over verden. Dette handler i aller størst grad om hvor raskt teknologien utvikler seg. Vi holder rett og slett ikke følge med tiden. Blant kritikerne av hvordan vi takler teknologiens fremgang er en av dens forkjempere, nemlig Elon Musk. Mannen bak alt fra PayPal, til Tesla og reiser til Mars har sagt at robotene må sees opp for. Det høres kanskje ut som en fantasi fra en science fiction-film, men dersom en ser på utviklingen, kontra vår forståelse for utviklingen, er det ganske så skummelt å tenke på. Faktisk er det mange (da riktignok ikke Elon Musk), som argumenterer for at robotene allerede styrer oss – da uten at vi faktisk vet det. Hva skal så egentlig til for å bremse ned innovasjonen til et forsvarlig nivå?

Slik løser vi krisen

Det er liten tvil om at det ikke er noe godt alternativ å avslutte utviklingen helt uten videre. Poenget må være å bremse den noe ned. Her er det kanskje aller viktigst å bremse ned utviklingen til et nivå hvor vi faktisk kan lage lover raskt nok til å holde tritt med den utviklingen vi ser. Vi trenger nemlig lover knyttet til etikk og bruk av roboter og kunstig intelligens, lenge før teknologien utvikler seg til å komme til dette området. Bare de seneste problemene med GDPR viser hvordan lovgivningen nå har vært flere år bak utviklingen innen teknologi.

kheera