Slik forandrer kunstig intelligens samfunnet

Vi har hørt om det i årrekker, men ikke så mange av oss vet egentlig hva kunstig intelligens er. AI, eller Artificial Intelligence som det heter på engelsk, er kanskje det mest omdiskuterte temaet de siste årene. Det må dog merkes at en begynte å snakke om dette lenge før våre tider. Den første som faktisk snakket om noe som minnet om kunstig intelligens var Aristoteles. Først på 1950- og 60-tallet kom de første forskerne ut med det som virkelig minner om dagens kunstig intelligens – datamaskiner som kan lære av mønstre. For det er tross alt det kunstig intelligens i bunn og grunn handler om. Maskinlæring betyr rett og slett at en maskin ser noe så mange ganger at de klarer å enten kopiere resultatet eller forutse resultater. Det er i dag mange måter vi kan vise frem hvordan dette fungerer i praksis.

Slik brukes det

Et veldig godt eksempel for å illustrere kunstig intelligens er bildegjenkjenning. Her har Google med flere ofte dratt frem det kjente hundeeksemplet. Er det en hund eller en muffins, spør de (selvfølgelig med bilder av hunder som virkelig ligner muffins). Her slet kunstig intelligens og dens algoritmer (statistiske data basert på tidligere gjetninger) med å avsløre hvilken som var hvilken. I dag er dog disse maskinene bedre på å se forskjellen enn mennesker. Men hvordan skjedde egentlig dette? Svaret er i grunn ganske så enkelt – de lærte ved hjelp av masse data over tid. For å illustrere dette: dersom du skulle bevise at det er like stor sjanse for krone og mynt, hvordan ville du gjøre det? Kaster du mynten et par ganger kan den tross alt lande på mynt begge gangene. Kaster du den 10 ganger, kan den fort lande på en av sidene mer enn 7 ganger. Det er ikke spesielt overbevisende dersom du får 7 krone og 3 mynt, og deretter sier at det er en 50/50 sjanse.

Dette er hemmeligheten

Hemmeligheten ligger nemlig i hvor mye data du samler. Kanskje blir det til og med mynt på 70 av 100 kast. Allikevel vil enhver fornuft si at i lengden vil mynten lande like ofte på mynt som på krone. Det er dog nødvendig med mye data for å komme til dette punktet noen ganger, men dataene viser at jo mer en samler inn, jo mer sikkert er det at en kan forutse utfallet. Kunstig intelligens fungerer stort sett på samme måte. Her trengs det faktisk millioner av hunder og muffins. Men så snart algoritmen har fått den mengden data den trenger, kan den nesten helt sikkert forutse hva det er på bildet. Det er igjen til og med bedre enn hva vi mennesker kan gjøre!

kheera