Slik endres jobben og privatlivet ditt

Kunstig intelligens har blitt dratt frem som den største outsourceren av jobber i moderne historie. Det er fordi mange forutser at den i stor grad vil ta over jobber som er automatiserte. Allikevel har ingenting skjedd enda, og om noe har vi kun lagt til flere jobber ved hjelp av kunstig intelligens. For eksempel har kodere og programmerere virkelig funnet sin arena under revolusjonen her. Et nevneverdig punkt for bekymring er dog om oppsamlingen av data har gått for sakte hittil. Alle arbeidsplasser samler, enten villig eller uvitende, inn informasjon om sine ansatte. Dette er mest sannsynlig for å gjøre maskinene smartere, slik at de en dag kan utføre oppgavene for deg.

Personlig informasjon

Det er dog langt ifra bare din aktivitet på jobb som spores. Det er en grunn til at tjenester som Facebook og Google er gratis, og dette er fordi disse tjenestene samler inn viktig informasjon om deg. For eksempel vet de din alder, ditt kjønn, din rase, hvor du bor, hvem du er sammen med, og alt det du liker. Dessuten benytter Gmail seg av muligheten til å lese gjennom dine kjøp, dine flyreiser og andre planer du har i kalenderen din. Faktisk kan det fort argumenteres for at disse to tjenestene kjenner deg bedre enn du kjenner deg selv. GDPR har besluttet å prøve å hjelpe til med dette, men det fungerer ikke spesielt bra så langt.

Dårlig med privatliv?

En kan enkelt og greit stille seg selv spørsmålet om ens privatliv er godt nok beskyttet under kunstig intelligens. Det kan virke som bedrifter, og til og med regjeringer, samler inn informasjon uten at vi noen ganger engang vet det. Selv om dataen ofte brukes til å gi oss bedre produkter, tjenester og andre løsninger, er det rettmessig å rette noe kritikk mot disse innsamlingene og prosesseringene av dataene våre. Kanskje bryr vi oss ikke om Facebook vet alt dette om oss, men er vi virkelig helt frie dersom de vet ALT om oss? Det er mange etiske linjer som kan krysse over i gråsonen her, og poenget er i grunn bare å være forsiktig. Enten det er på jobben eller i privatlivet, er kunstig intelligens virkelig fremme og ypper med musklene, og det kan være skremmende for mange.

kheera